Пандемията от коронавирус отмени редица прояви, в това число и реномираното

...
Пандемията от коронавирус отмени редица прояви, в това число и реномираното
Коментари Харесай

Пандемията отмени PISA 2021 за българските ученици

Пандемията от коронавирус отмени редица прояви, включително и реномираното интернационално проучване на грамотността PISA. Така, нашите възпитаници от 9 клас може да отдъхнат - тази година за тях няма да има сходен изпит. 

Поредното издание на изследването трябваше да се организира през 2021 година, но заради пандемията от Коронавирус 19 бе отложено с 1 година от Организацията за икономическо съдействие и развиване както за България, по този начин и за всички участващи страни. У нас PISA 2022 ще се организира в интервала март - май 2022 година, оповестиха от МОН в отговор на въпроси на " Сега ". То ще обхване към 7000 възпитаници от 200 учебни заведения. Основната оценена област ще е математиката, по-точно ще се прави оценка математическа просветеност на учениците.

На последното издание на PISA 2018  година българските деветокласници показаха извънредно тревожни резултати - 47% от тях нямаха елементарни четивни умения, 44% бяха под сериозния най-малко познания и умения по математика, а 47% - с фрапантни пропуски в подготовката по естествени науки.

През 2022 г. за трети път у нас ще се организира и Международното проучване на гражданското обучение (ICCS 2022), което има за цел да изследва по какъв начин младежите се приготвят за умело и отговорно присъединяване в публичния живот. Целевата група е учениците от 8 клас. В България в това проучване се планува да вземат участие към 150 учебни заведения, 4500 възпитаници и 2000 учители.

В момента пък в страната ни се организира друго интернационално изследване - Международното проучване на уменията за четене на учениците от 4 клас PIRLS 2021. Миналата година то се е провело пилотно за да се откри дали тестовите въпроси и въпросниците са подобаващи. Сега към този момент се провежда основното проучване - в интервала 9 март - 22 април 2021 г. Някои учебни заведения са успели да проведат проучването преди затварянето на учебните заведения през март, други го организират в този момент, след потегляне на учениците присъствено от 12 април, показват от МОН. В него вземат участие към 4500 възпитаници от 151 учебни заведения в страната. Резултатите от него ще бъдат оповестени най-вероятно през идната година, тъй като в доста от страните децата не са учили непрекъснато и не всички са съумели да проведат проучването в избрания период, споделят от министерството на образованието.

 

ПРЕДСТОЯЩО

Предстои да се вземе решение дали България ще взе участие в идващите интернационалните проучвания TIMSS и TALIS, чиито пилотни етапи са планувани да се проведат напролет на 2022 година TIMSS 2023 е Международно изследване на уменията по математика и естествени науки на учениците от 4 клас, а TALIS 2023 - Международно проучване за преподаване и учене.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР